Recensie ‘Tijdschrift voor Coaching’

Geplaatst door: ramonhollands | Geplaatst op: januari 30th, 2015 | 0 Reacties

Een korte recensie van ‘Samenspel in teams’ van Marijke Lingsma en Martijn van der Meer. Gepubliceerd in ‘Tijdschrift voor Coaching’.

Het doosje bevat diverse kaarten die je inzet om je team beter te leren kennen. Genoeg van dit soort spellen verdwijnt ongebruikt achter in de kast, dit spel doet echter precies wat het belooft.

Speel, lach, reflecteer en ontwikkel! Dat staat op het doosje ‘Samenspel in teams’.
Het doosje bevat diverse kaarten die je inzet om je team beter te leren kennen. Er zijn genoeg van dit soort spellen die ongebruikt achter in de kast verdwijnen. Dit spel doet echter precies wat het belooft.

Het spel kun je gebruiken binnen je eigen communicatieteam. Je kunt het ook meegeven aan managers die aangeven dat de communicatie binnen hun team niet soepel genoeg verloopt.

Het doosje bevat 52 ‘persoonlijke kaarten’. Op deze kaarten staan persoonlijke vragen. Zoals: “Welke verslavingen heb je”, “ Wie van dit gezelschap maakt anderen het meest aan het lachen?”en “Wat zou je graag nog een keer meemaken”. Er zijn vijf blanco kaarten waarop je zelf een vraag kunt invullen.

Daarnaast zitten er in het doosje 52 teamkaarten. De vragen op deze kaarten gaan in op aspecten die binnen een team spelen zoals: rolverdeling, afspraken maken, elkaar aanspreken en omgaan met emoties. Ook bij de teamkaarten vind je vijf blanco kaartjes.

Verder bevat het spel nog 10 hulpkaarten. Op deze kaarten staan aanvullende theorieën die helpen om de vragen uit het teamspel beter te kunnen beantwoorden of uit te kunnen voeren:

Hoe geef of ontvang je bijvoorbeeld feedback?
Op welke wijze kun je het beste je ongenoegen uiten?
En welke conflictstijlen kun je onderkennen?

Met deze kennis maak je als team echt een verdiepingsslag.

Als ondersteuning bevat het doosje nog een gidsje met spelregels en spelvarianten. Daarin staat dat je de kaarten kunt gebruiken als opwarmer aan het begin van een vergadering, als kennismaking en om teamdynamieken te verbeteren. Als de verhoudingen minder goed zijn in een team bieden de kaartvragen veel helderheid. Meningen, onderbouwingen, analyses, voorbeelden en oplossingen komen vanzelf aan bod. Een team gaat er echt samen mee aan de slag.

Ik ben enthousiast over dit kaartspel. De vragen op de kaarten doen er echt toe. Ze prikkelen en zijn uitnodigend. Je bent met dit spel in de gelegenheid om vragen te stellen aan een teamlid die je anders niet zo snel zou stellen. Het zet jezelf en anderen aan het denken. Het spel nodigt ook uit om zelf extra toepassingsmogelijkheden te bedenken.

Je kunt als aanvullende tool een dvd bestellen met als titel ‘Team in beeld’. Op de bijbehorende website www.TeaminBeeld.nl vind je diverse oefeningen die je helpen bij de verdere ontwikkeling van een team. Erg handig!

Marijke Lingsma en Martijn van der Meer, Samenspel in teams. Eerste druk, 2008. Multi Media Coach, ISBN 9789079877010.

U kunt geen reacties plaatsen.


© 2013 | Meer met Teams | Abel Tasmanstraat 7bis | 3531 GR Utrecht | E-mail: info@meermetteams.nl